Surf terug naar het RADO MI AMIGO FOTOALBUM van het Norbert Web : KLIK HIER
Surf terug naar het euromediArts Web menu : KLIK HIER

SONOVOX
DE VERSCRIKKELIJKE
STEMVERVORMER

De Sonovox is het geluid van een luidspreker ( bij voorkeur een muziekinstrument) via de stembanden mixen met de menselijke stem (zie foto links). Gilbert Wright (USA) is er de uitvinder van en het werd in de jaren stillekes (40's) gebruikt in films, commercials en zelfs bij plaatopnames. Op de radio echter voor het eerst door WABC en door de piraten stations gretig overgenomen in de zeventiger jaren. Steve England was een van de pioniers. De opnames voor Mi Amigo gebeurden in de eerste (kleine) Startstudio in Buizingen (Belgié).

MI AMIGI JINGLES
THE MAKING OFF...
Op het net vind je jonderden voorbeelden van Mi Amigo jingles. Meestal echter dezelfde reeks die
ook op een single te vinden is. Op deze pagina brengen wij niet alleen de originele eerste jingles maar ook studio-opnamen tijdens de productie van deze jingles door Steve England, dé specialist ter zake (een piepjonge Steve op de foto rechts). De exclusieve opnames komen uit het privé archief van ex-Mi Amigo technicus Will van der Steen. Binnenkort nog meer van dat fraais...

 

    Klik op de blauwe drukknop om een nummer uit te kiezen,
    het
rode lampje brandt, klik op 'Laden' om een fragment
    te beluisteren :

Flash plugin downloaden
Mi Amigo jingles : The Making off
1. Joepie jingle (pop quiz)  (1)
2. Mi Amigo jingle (music for millions)  (2)
3. Joepie jingle (the best in the Benelux)  (3)
4. Norbert Show Suzy Jingle  (4)
5. Radio Caroline  (TOTH)  (5)
6. Thema Norberts Zaterdagse Showtrein  (6)
7. Norbert Show Jingle (UK)  (7)
8. Suzy Wafel Spanje Commercial (6)
*  titels in het grijs nog niet beschikbaar
*  wanneer je op 'Laden' klikt wordt een
    fragment geladen  en  het  vorige
    automatisch uit  het  geheugen gewist.
    Klik op 'Verwijderen' om alle nummers
    uit het geheugen te wissen.

(1)  JOEPIE'S POP QUIZ
Vanop de MV Mi Amigo (het schip) was er op 29 september 1973 tussen 19 en 20 uur plots een zender te horen die luisterde naar de naam "Joepie", zoals het gelijknamig Belgisch muziekblad. Het was de voorloper van wat later Radio Mi Amigo zou worden. Op fragment 1 is Steve England te horen in gegesprek met de technicus en muzikant tijdens de opname van een Sonovox jingle t.b.v. de voornoemde Joepie Radio. Foto links Steve England 2005.

   (2)  MUSIC FOR
        THE MILLIONS...

Op fragment 2 hoor je hoe onsterfelijke jingles zoals "Music For The Millions" (gejat van de Amerikaanse stations) en de "Mi Amigo", tot stand komen. Deze Sonovox jingles werden zowel als geheel en/of afzonderlijk gebruikt. En ook verwerkt in tientallen personal jingles of inhouse commercials. Je kan ze op internet beluisteren in alle vormen, maar hier krijg je te horen hoe ze ontstaan zijn. Op de foto rechts weer eens Steve England. Maar nu als DJ bij Atlantis waar hij terecht kwam op het einde van zeezender periode.

   (3) THE BEST MAGAZINE
       IN THE BENELUX

Het Belgisch muziekmagazine "Joepie" dat in de legale Mi Amigo tijd trouwens ook bij de Nederlandse krantenboeren was te krijgen heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van, de support voor en ten slotte (via stichter-hoofdredacteur Guido van Lieferinghe) ook in te teloorgang van Radio Mi Amigo. Hierover vindt de meest uiteenlopende meningen op het internet. Wij houden het bij de promo jingel die Steve England en (vermoedelijk ?) Eddy Govert in de Start studio's produceerden. Steve had de mosterd gehaald bij de publiciteit voor Amerikaanse magazines op de USA radionetwerken.

   (4) DE NORBERT SHOW
       SUZY JINGLE

Deze jingle zal je niet terugvinden op de officiële plaat met de Mi Ami-
go jingles (zie foto rechts). De Suzy commercials werkten Norbert dusdanig op de zenuwen dat hij een Norbert Show jingle produceerde met als start de juiste showjingle (opgenomen in de NOS studio's !) en een
montage van enkele stupide kreten uit de Suzy commercial met fragmentjes van enkele smartlappen en klein- kunstplaaatjes.
Het is hier de plaats om Herman Content en Will van der Steen te bedanken die ons deze en vele andere jingles bezorgden.
Op de foto rechts de "lekkere" Suzy wafels uit 1974...

   (5)) RADIO CARIROLINE
       TOP OF THE HOUR

Tijdens het eerste jaar van Mi Amigo waren de avond en en nacht (van 19 tot 7 uur) voorbehouden aan de Engelstalige uitzendingen van Radio Caroline ( op de foto in 2004 : rechts Andy Archer met naast hem Norbert ). Er waren periodes dat Mi Amigo op antenne bleef tot 20 uur met een mix van een Engels- en Nederlandstalig programma dat live van aan boord werd uitgezonden.       (jingle Herman Content)

   (6) THEMA NORBERTS
       ZATERDAGSE SHOWTREIN

Bijzonder leuk om volgen : op het nternet is op tientallen websites de grote ( en ongeantwoorde ) vraag : wat was het thema van Norberts Zaterdagse Showtrein ? En de klap op de vuurpijl was dat Norbert het zelf niet meer wist. Tot hij een tijd geleden toevallig een 15-tal oude singles in een vergeten hoekje van een dressoir vond en jawel, daar was ie dan : de tune van de Showtrein. Binnen enkele dagen komen wij hier uitvoerig op terug. Maar hiernaast rechts alvast een kiek van de 45t single zoals hij tegenwoordig te koop wordt aangeboden op het internet voor... $ 39.75 !

   (7) DE NORBERTS
       SHOW DJINGLE (UK°

   (8) COMMERCIAL MET
       SUZY NAAR SPANJE

Herman Content had  weer twee jingle-schatten-op-zolder en meteen naar Tom ge-e-maild. Waarvoor onze innige dank, en een voorbeeld dat uiteraard voor navolging vatbaar is ! Over de Show jingle (7) wist Norbert te vertellen dat die in een UK studio is gemaakt en per post naar hem opgestuurd. De Suzy commercial dateert hoogstwaarschijnlijk van in de tijd dat Mi Amigo al illegaal bezig was en werd opgenomen in het Norbert Hey Center.


JOEPIE'S POP QUIZ :

MUSIC FOR THE MILLIONS... :

THE BEST MAGAZINE IN TH BENELUX

SUZY JINGLE NORBERT SHOW
  redactie, grafiek en webdesign : Martijn van de Velde en Piet Deckers
© euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Email versturen naar redactie het Radio Web : KLIK HIER