op deze pagina
DE 50's
FILMS

Dit is een uitnodiging voor een avondje uit in Cinema Forum. Het is 1954 en in het centrum van de gemeente Assebroek (in 1970 aangehecht bij de stad Brugge) is een modern bioscoop theater gebouwd op een stuk bouwgrond in het centrum van de gemeente. Cinema Forum was in die tijd de modernste bioscoop uit de streek en werkte o.m. met magnetische klanken op ��n band. De eigenaar J.Verbeke verkocht de zaak reeds in 1959 aan E.Dhoedt, die in 1960 de bioscoop verhuisde naar het centrum van Brugge. De zaak werd omgebouwd tot filiaal van de groot- warenhuisketen UNIC. Met Cinema Forum verdween een knusse zaal waar bovendien, naast klas- sieke westerns, voornamelijk romantische Duitse en Amerikaanse films werden vertoond.

Op de foto boven : de ingang van de bioscoop. Cinema Forum werd gebouwd naar een ontwerp van architect Bullinck en de firma Maertens uit Brugge zorgde voor de uitvoering van het interieur.

De inkomhall met in het midden de trap naar het balkon. Links en rechts hiervan de vestiaire en de bar, waar tijdens de pauze drankjes en  versnaperingen werden verkocht. Uiterst Links (niet zichtbaar op deze foto) en uiterst rechts de ingangen naar de zaal.

De zaal had feitelijk geen echt balkon, maar ze beschikte achteraan wel over een oplopende rij zitplaatsen die toeschouwers een optimaal kijkcomfort moest verschaffen. Bemerk ook de mooi ingebouwde pro- jectieruimte met kijk- en projectie gaten.

Op de foto boven een kijk op ze zaal van op het balkon. De bioscoop werd erg goed onderhouden en de zaal en de zetels zagen er dan ook steeds netjes uit. Een droom van een buurtbioscoop.

Een fiere eigenaar Edmond Dhoedt in de projectie kamer van Cinema Forum in...Brugge. Want de bioscoop was toen al verhuisd.

Boven : de wielen of bobijnen. De kleine met hierop de korte reclame- en bijprogramma(s, en de grote voor de hoofdfilm. Terwijl een projector deel 1 afspeelde werd en twee projector voorzien van deel 2. Het was de kunst om op het juiste ogenblik de tweede projector te laten lopen en wel zodanig dat de toeschouwers niets van de wissel konden bemerken en de film ongemerkt doorliep.

Op de foto boven  te zien hoe de projecteur de film door een kijkgat kon volgen. En hieronder hoe de toeschouwers een van de populairste Duitse film uit de jaeren vijftig konden bekijken "Ich denke oft an Piroschka", met in de hoofdrol de Zwitserse actrice Liselotte Pulver.

    PROGRAMMA

Hoofdfilms waren in de jaren vijf-tig en zestig over het algemeen zo�n 1 � uur van lengte en om het programma op te vullen werden er korte filmpjes bij de hoofdfilm geleverd. Filmpjes van zo�n 5 tot 8 minuten die tezamen met het journaal, de reclamefilmpjes en de verwachtvoorfilm het voorpro- gramma vormden.

Elke zichzelf respecterende Hollywood studio had zijn eigen tekenfilm figuren: 20th Century Fox bracht de spinazie etende zeeman Popeye (boven) en Uni- versal bracht de Woody Wood- pecker tekenfilms. De kat en muis Tom en Jerry (helemaal boven) kwamen uit de Metro Goldwyn Mayer studio�s en Columbia had Mr. Magoo.

Klik op het Belga of Polygoon logo om meer te weten over de filmjournaals in Nederland en Belgi� in de jaren vijftig.

Nog even wachten voordat de hoofdfilm begint. Eerst enkele reclamefilmpjes : de onvermijde- lijke waspoeder(Persil), Lego en Artic, dat trouwens tijdens de pauze ook in de zaal werd verkocht. Opvallend is de lengte van de reclames : sommige duren wel vijf minuten. Ze zijn afgestemd op vertoning in de bioscoop, waar het publiek in afwachting van de spannende film de reclame gelaten over zich heen liet komen

Wat in Nederland de "verwacht- voorfilm" werd genoemd werd in Belgi�  "binnenkort in deze zaal".

    FILMTRAILER
 ICH DENKE OFT
 AN PIROSCHKA...
 
 VORIGE NAAR BOVEN    50's MENU   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia | m.m.v. Joop van Weerd en Norbert
copyright euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
voor suggesties voor,  vragen en medewerking aan het Jaren Vijftig Web :  stuur een e-mail naar de redactie