op deze pagina
DE 50's
FILMS
    DE FILMJOURNAALS
Dagbladen en radio brachten het nieuws maar, bij gebrek aan TV, was het filmjournaal voor veel Nederlanders en Vlamingen een reden om naar de bioscoop te gaan. De �chte bloeiperiode kwam in de jaren vijftig.
De foto boven is een verkleinde af-beelding van het logo (met over-bekend uiltje) van het Nederlandse Polygoon. In Nederland bracht Po-lygoon al voor de oorlog een jour-naal in de theaters.
Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de glorie jaren van het Polygoonjournaal in de bioscoop. Maar liefst 400 bioscopen toonden wekeijks het Nederlands en het wereldnieuws. "Waar zij niet zijn, is niets te doen" luidde het moto (zie affiche boven). Op de foto onder krijgt de Polygoonstand op een tentoonstelling de volle aantal van enkele nonnetjes, nog met kap en lange rokken.
De cameramannen van Polygoon uit Haarlem die stad en land door-reisden om belangrijke gebeurte-nissen en volksgebruiken vast te leggen. Daarbij ondervonden zij veel concurrentie van maatschappijen als Profilti (uit Den Haag waarmee later het Polygoon-Profilti journaal zou worden gemaakt) of Haghefilm.
Contracten over sportrechten, ca-meralieden, die elkaar te slim af probeerden te zijn en vechtend
over straat gingen. Net als tegen-woordig dus...
Het "20th Century Fox" journaal bestaat nog steeds. Niet alleen in de bioscoop maar het is nu ook het journaal van de FOX TV en website.
Het "20th Century Fox" journaal bestaat nog steeds. Niet alleen in de bioscoop maar het is nu ook het journaal van de FOX TV en website.
Naast met de wagen naar de bioscoop kan men vanaf de vijftiger jaren in de USA ook met de wagen IN de bioscoop. Het zou echter nog een paar decennia duren voor  men ook in Europa met drive-in bio-scopen zou starten. Er verliep toen nog meer tijd vooraleer er iets overwaaide.
BELGAVOX
In Belgi� moest men
tot na de 2e wereld-
oorlog wachten op
het Belgavox film-.
journaal. Rechts een
cameraploeg aan het
werk en hieronder
resultaat van hun
werk de succes-
rijke vertoning van een reportage over het huwelijk van Koning Bou-dewijn en Fabiola.
Van het Belgavox journaal kwam na-tuurlijk een Nederlandstalige versie voor Vlaanderen in de zalen. Maar zoals bovenstaande foto's bewijzen was het toch voornamelijk Franstalig.
Tijdens de 2e wereldoorlog maak-ten de Nazi's, specialisten in het voeren van propagande, al vlug een eigen filmjournaal. De titel "Belga" in Belgi� werkte alvast erg verwarrend want laat er geen twijfel over zijn dat de belgen er niks in te piepen hadden.
Het Duitse filmjournaal dat de theaters tijdens de oorlog verplicht dienden te draaien werd na bevrijding door de geallieerden snel vervangen door een eigen journaal (zie foto boven). " De Vrije Wereld" liep tot zowat 1952.
Met primitieve schuifbordjes wer-den het uurrooster en de film aan-geduid. Op de foto boven de ingang van een Brusselse bioscoop.
Bekijk de generiek van
filmjournaals in het virtueel
Tuschinski Theater
 
 VORIGE NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia | m.m.v. Joop van Weerd en Norbert
copyright euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
voor suggesties voor,  vragen en medewerking aan het Jaren Vijftig Web :  stuur een e-mail naar de redactie