op deze pagina
DE 50's
FILMS

De musical is weer helemaal terug. Een genre dat eind de jaren vijftig werd afgeschreven is weer top in de theaters en op televisie, in tegen- stelling met in die tijd m��r dan in de bioscopen. "Gigi" uit 1958 wordt algemeen beschouwd als de laatste grote fifties film musical. Terecht : de prent haalde liefst 9 Oscars en nog eentje voor Maurice Chevalier. 

Hierboven en -onder enkele zeldzaam bewaarde publiciteitsfoto's voor de bioscopen. Na een halve eeuw zijn de kleuren wat vergaan, maar voor de rest in onberispelijke staat. Helmaal onder de briljante hoofd- rolspelers : Louis Jordan, Leslie Caron en Maurice Chevalier. Audrey Hepburn die de rol van Gigi vertolkte in de theater versie bedankte voor de rol in film. Iets wat ze zich later honderdvoudig zal hebben beklaagd...

 

Gigi speelt zich af in het Parijs van de Belle Epoque. Gigi is het eigenwijze meisje dat door haar grootmoeder wordt opgeleid tot courtisane. Beide hopen dat ze op die manier de bijzit zal kunnen worden van een schat- rijke man. Maar het loopt allemaal anders af, want Gigi heeft het namelijk in haar hoofdje gehaald om echt verliefd te worden... Deze ontwapenende en heerlijk nostalgische musical was ��n van de grootste filmsuccessen van de jaren �50 en de doorbraak voor Leslie Caron en Louis Jordan.

 

Grote namen zorgden voor de realisatie van de film : Vicente Minelli (regie), Arthur Reed (pro- ductie), Fredericl Loewe (muziek), Cecil Beaton (kostumering) en Alan Jay Lerner (screenplay en liedjesteksten). De Britse acteur Dirk Bogarde was eerste keus voor de rol van Gaston. Toen hij zich niet kon vrij maken werd zijn plaats succesvol ingenomen voor Louis Jordan. Lerner was al lang een grote fan van Maurice Che- valier en schreef speciaal voor hem een uitgebreide rol voor Honor�, de oom van Gaston, die in de novelle weinig wordt vermeld.

    EN DE PARISIENS...

De hele film werd op locatie in Parijs en in Frankrijk opgenomen. De Franse pers was laaiend en- thousiast zoals de cover van "Cin� Revue" bewijst. En de film werd wereldwijd een enorm succes... hij flopte in Frankrijk en Parijs !

    FILMTRAILER
 GIGI
 MGM MUSICAL 1958
 
 VORIGE NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia | m.m.v. Joop van Weerd en Norbert
copyright euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
voor suggesties voor,  vragen en medewerking aan het Jaren Vijftig Web :  stuur een e-mail naar de redactie