op deze pagina
DE 50's
FILMS
FESTIVAL STARS

In 1950 had het festival niet plaatgevonden. Reden te meer om er in 1951 bij te zijn : boven v.l.n.r. Franse actrices Micelle Philippe ( � 1972) en Mich�le Morgan, de Franse acteur Henri Vidal ( � 1959), Franse actrice Blanchette Nrunoy ( � 2005) en de Duitse actrice Dora Doll bij de opening van het festival in 1951.

In 1958 behoorde Sofia Loren af tot de wereldbekende filmvedetten. Ze werd tijdens het festival dan ook begeleid door een paar indrukwekkende bodyguards...

THE STARLETTES

De "Starlettes" : typisch voor Cannes. Meisjes die ervan dro men om filmvedette te worden en zich voor een onoverzichtelijke bende fotografen met zo weinig mogelijk textiel aan in alle mochten draaien om maar in de be- langstelling van een van de filmbonzen te komen. Sommigen slagen er nog in ook. Zoals Sylvia Koscina (foto boven) en de Engelse Abbe Lane (foto onder) in 1956.

Gianna Maria Canale 1955 (foto onder) die zich in 1955 uit- gebreid en uitgestrekt in het water liet fotograferen is er, voor zover bekend, geen wereldster mee geworden.

D� starlette van het Festival van Cannes was zonder de minste twijfel Brigitte Bardot. Overal waar ze zich vertoonde - en zeker op het strand in bikini - verdrongen zich de fotografen.

(IETS TE) WEINIG OM HET LIJF...

De Engelse actrice Simone Silva ( � 1957) wou enkele jaren voor haar dood vlug nog even onsterfelijk worden. Alvast in Cannes was ze de uitvindster van de monokini. Tot groot jolijt van de grote Amerikaanse filmster Robert Mitchum (die met zijn handen geen blijf wist). Miss Simone was verkozen tot "Miss Festival" maar na haar openhartig experiment mocht ze meteen terug naar huis. Tot grote spijt van de fotografen. Niet te geloven en toch waar is dat er in het gevecht tussen de paparazzi om een foto van blote Simone te schieten een fotograaf zijn arm brack en een ander zijn been...

STARS OP DE RODE LOPER

Binnenzicht van het "Palais du Festival" in 1955. Hier kon men alle starts en filmgroot- heden zien voorbij komen voor de "screenings".

In mei 1955 verscheen op de rode loper van het festival de Franse acteur Pierre Aumont zielsgelukkig in het oogver- blindende gezelschap van niemand minder dan Grace Kelly, de toekomstige Prinses Grace van Monaco.

Reeds als starlette had BB het bij haar eerste verschijning op het festival niet nodig om half naakt te poseren. Een flinke draai met de heupen en bijhorend opwaaiend rokje was voldoende om de foto- grafen in extase te brengen...

De mooiste Italiaanse filmac-trice die niet in Itali� werd geboren : Claudia Cardinale werd namelijk geboren in Tunesi� waar haar, van origine Siciliaanse, ouders in 1938 woonden.
Als tiener won Claudia in 1957 een schoonheidswedstrijd ge- organiseerd door de Ita- liaanse ambassade in Tune- si�. De hoofdprijs was een tripje naar het filmfestival van Veneti�. En een hoofdprijs was het absoluut. Op het fes- tival werd ze namelijk ontdekt door filmregisseur Franco Cristaldi, haar latere echtge- noot. Het jaar erop speelde ze al haar eerste rol, in de Frans / Tunesische film "Goha". La- ter dat jaar speelde ze ook een klein rolletje in haar eerste Italiaanse film "I Soliti Ignoti", een komische mis- daadfilm met Vittorio Gass- man en Marcello Mastroianni

FESTIVAL POSTERS

De affiches voor de diverse Internationale Film Festivals van Cannes zijn nu goud waard voor verzamelaars. Ze waren dan ook zonder uitzon- dering grafische hoogstandjes en moeite van het verza- melen waard.

 VORIGE NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia | m.m.v. Joop van Weerd en Norbert
copyright euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
voor suggesties voor,  vragen en medewerking aan het Jaren Vijftig Web :  stuur een e-mail naar de redactie