Fifties film : White Christmas en de eindejaars- en kerstfilms uit de jaren vijfitg
 
 
op deze pagina
DE 50's
FILMS

Het is ongetwijfeld de grootste Kerstfilm aller tijden met de meest populaire Kerst- song sinds 1954 : "White Christmas'.  Het is een Amerikaanse film uit 1954 van regisseur Michael Curtiz met in de hoofdrollen Bing Crosby en Danny Kaye. In de film zijn diverse andere liedjes van deze componist/tekstdichter te horen. De film was een groot succes in de bioscopen en behaalde een recordomzet van 12.000.000 dollar in 1954. Het was de eerste film die werd geproduceerd en uitgebracht in het nieuwe filmformaat : VistaVision.

Op de foto's boven en- kele van de tientallen versies op 78t, 45t, EP, LP en CD opgenomen door BIng Crosby of tien tallen andere artiesten in evenveel talen. Ook nu is "White Christmas" als musical nog te zien op Broadway in New York (foto links).

Boven en onder : publiciteit posters voor de favoriete eindejaarsfilms in de biosco- pen. Sommige films, zoals "Miracle on 34 street" dateerden al van 1947 maar werden ook in het begin van de jaren vijftig herhaald. Het is in deze film dat de kleine Natalie Wood te zien is. Zij zou later, zoals in "West Side Story", belangrijke rollen vertolken en helaas geheimzinnig aan haar einde komen. Uit 1953 : "Stalag 17" een oorlogs thriller met William Holden. Uit 1956 : "Bundle Of Joy" met Debbie Reynolds en haar toenmalige echtgenoot de zangeracteur Eddie Fisher. "A Christmas Carol" was in 1954 een televisiefilm naar het verhaal van Charles Dickens. Met als titel "Scrooge" in 1970 heruitgebracht als een verfilmde musical met Albert Finney als Scrooge and Alec Guinness als Marleys geest. "The Holy And The Ivy" is een knappe Engelse Kerstfilm uit 1952. En een Kerstfilm van Walt Disney mocht ook in de jaren vijftig niet ontbreken : "Pluto's Christmas Tree".

Onder : de TV-spot voor "Miracle on 34 street" uit 1947 met de kleine Natalie Wood. Hieronder de filmtrailer van de geslaagde remake uit 1994 geregisseerd door Les Mayfield, met Richard Attenborough, Elizabeth Perkins, Dylan McDermott

 
 VORIGE NAAR BOVEN    VOLGENDE