op deze pagina
DE 50's
GESCHIEDENIS
Chronologisch
    1949

Het historisch overzicht van de ja-ren vijftig beginnen we in 1949 omdat toen het herstel na de 2e wereldoorlog begon. Het was de aanloop naar alle historische om-wentelingen in het komend de-cennium : de jaren vijftig.

Mao Tse Toung wordt de eerste president van de door hem, na de overwinning op de Nationalisten, gestichte Volks Republiek China.

De (zwart-wit) televisie doet zijn intrede. Op het vasteland is Fran- krijk het eerste land dat met nieuwsberichten uitpakt."Le Jour- nal T�l�vis�" (met P. Sabbagh).

Met de innoverende film "Jour de f�te" werd Jacques Tati meteen beroemd in Frankrijk. Maar ook in Ne derland en Vlaanderen.

De Amerikaanse filmster Rita Hay-worth slaagde er in om de Ali Khan  in het huwelijksbootje te krijgen. De man was dan ook zo rijk als de zee diep is.

Marcel Cerdan (die o.m. de grote liefde was van Edith Piaf) kwam om in een vliegtuigongeval. Met hem verloor Frankrijk zijn groot- ste bokskampioen.

De Italiaan Fausto Coppi won de "Tour de France" op zo'n indruk-wekkende wijze dat hij een onsterfelijke wielerheld werd in Itali� en in de harten van alle wielerliefhebbers in Europa.

Tot groot jolijt van alle snoepers en bewonderaars van vrouwelijk schoon begon de bikini aan de on-stuitbare verovering van de Euro-pese stranden !

    1950

Communistisch Noord Korea viel Zuid Korea  binnen en de Ameri-kanen schoten ter hulp. Zij  vroeg-en de bondgenoten om hulp. Ne-derlandse  en Belgische troepen vertrokken  naar een front  langs de andere kant van de wereld.

VIDEO : KLIK HIER
en klik dan op Korea

Straalvliegtuigen waren al in ge-bruik op het einde de tweede we-reldoorlog. het is echter pas tij- dens de Koreaanse oorlog dat de eerste luchtgevechten tussen toestellen plaats vonden (de Ame- rikaanse straaljagers tegen de Chinese USSR Migs)..

Pablo Casals verwerft onsterfelijk roem door op 73 jarige leeftijd een concert te geven in het Spaanse Prades, voor dictator Franco...

Franse filmsterren stonden nog volop in de belangstelling. Toen Dany Robin met Georges Marchal in het huwelijksbootje stapten was dit dan ook groot nieuws.

Via rivieren en wereldzee�n van Saigon (toen nog een Franse kolo-nie) naar Parijs zeilen was een droom die in de Indische Oceaan een dramatisch einde kende.

Een Franse ploeg o.l.v. Maurice Herzog en Louis Lachenal, slaag- de er in als eersten een berg van m��r dan 8.000 m. te beklimmen : de Annapuma (8091 m.) in het Hi- malaya gebergte in Nepal

Het Parijse modehuis Dior was zonder concurrentie de top van de modewereld. in 1950 lanceerde Christian Dior de "new look" met invloeden uit de States. In 1950  was Frankrijk in de haute couture wereld nog toonaangevend.

    1951

De Koningskwestie in Belgi� ein-digde met de terugkeer van Leo-pold III na een volksraadpleging waarbij een ruime meerderheid zich uitsprak voor terugkeer. Zoals dikwijls dreef de Waalse minderheid haar wil door en moest Leopold III afstand van de troon doen ten voordele zijn zoon Boudewijn  (rechts op de foto) !

De "Calypso" een schip dat voor het eerst de oceanen op grote diepte kon onderzoeken, ontwor- pen door Prof. Cousteau (France).

De Franse acteur G�rard Philippe wordt op slag wereldberoemd door zijn vertolking in "Le Cid".

Een sprookjeshuwelijk dat zijn on-derdanen miljoenen kostte : de Shaw van Perzi� trouwt met zijn eerste en grote liefde : Soraya.

In Iran nationaliseerde Mossa- degh de hele olie-industrie. Een ramp voor de westerse landen.

De doorbraak van wat wellicht de grootste Franse wielrenner is geweest :  Louison Bobet. Hij  won de Tour de France en werd wereldkampioen.

Slordig en provocerend : de kledij van de aanhangers van de beatnik beweging in de USA. Een mode die ook in Europa de traditionele burgers de gordijnen injoeg...

 
 VORIGE NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia | m.m.v. Joop van Weerd en Norbert
copyright euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
voor suggesties voor,  vragen en medewerking aan het Jaren Vijftig Web :  stuur een e-mail naar de redactie