op deze pagina
DE 50's
GESCHIEDENIS
Chronologisch
    1952
De populaire generaal uit de tweede wereldoorlog Dwight Eisenhower, wordt met grote meerderheid verkozen tot president van de USA.
Januari 1952 : de wereld is in de ban van de Flying Enterprise. Een schip in nood, een aanhoudende storm en een kapitein die ondanks alles wei-gert zijn schip te verlaten. Er ont-staat een wereldwijde mediahype rond de moedige kapitein.
Met veel bombarie wordt de "pijn-loze bevalling" voor vrouwen aan-gekondigd. Een grote stap voor-waarts, maar z� pijnloos bleek het toch allemaal niet...
Verliefd, verloofd en dan getrouwd : de Franse super filmstar Martine Carol en Christian Jacque.
Na aanvankelijke successen begon het er slecht uit te zien voor de ge-allieerde troepen in Korea De Chi-nezen mengden zich in de strijd en er vielen tienduizenden  gewonden en gesneuvelden.
113 dagen dobberde Prof. Bombard rond op de Atlantische Oceaan in zijn vlot "L'h�r�tique" om te bewij-zen dat men een scheepsramp kon overleden met een minimum aan voorraden en comfort.
Nieuw uit het frivole Frankrijk : "La gaine Scandale". Die zorgde inder-daad voor de nodige (?) schandalen.
    1953
Kroning en troonsbestijging van de nieuwe Koningin van England en Do-minions : Elisabeth II.
A Star was born : een fr�le meisje met Nederlands-Belgische roots veroverde met haar rol in de film "Roman Holidays" alle harten.
Deze nieuwe Franse starlette zorg- de in haar eentje voor  een ware seksuele revolutie : Brigitte Bardot.
Glamour huwelijk in Boston (USA) : Senator John Kennedy huwde met Jacqueline Bouvier. Ze zouden later geschiedenis schrijven.
Het pas gerenoveerde luxe passa-giersschip "Champollion" kwam na een navigatiefout op een golfbreker voor de kust van Libanon terecht en de romp brak middendoor.
De 33-jarige Nieuw-Zeelandse berg-beklimmer Edmund Hillary was op 29 mei 1953 samen met sherpa Ten-zing Norgay de eerste die de top van Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, bereikte.
Prof. Claou� begon met plastische chirurgie en bezorgde Juliette Gre-co een nieuw neusje. Vandaar dat men sprak van "Le nez Claou�".
    1953  SPECIALS
  De dag dat het water 
  Nederland veroverde...
De dijken begaven het en Zeeland kreeg in 1953 al zijn eigen "tsunami" te verwerken. De grootste waters-nood die Nederland kende in de twintigste eeuw.
Grote delen van Zeeland en Noord Brabant werden overstroomd door de woest geworden zee.
Het is, zeker in Nederland, minder gekend dat ook de Vlaamse kust in Belgi� het hard te verduren kreeg. Op de foto boven een straat in het centrum van Oostende.
  Fatale navigatiefout... 
Boven het luxueuze passagiers-schip "La Champollion", gebouwd in 1931 en in 1951  helemaal hersteld in zijn oude glorie. Zoals te bekijken op de foto onder van het restaurant voor de 1e klas reizigers. In de kolom hiernaast is te lezen hoe het schip roemloos te onder ging.
 VORIGE NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia | m.m.v. Joop van Weerd en Norbert
copyright euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
voor suggesties voor,  vragen en medewerking aan het Jaren Vijftig Web :  stuur een e-mail naar de redactie