op deze pagina
DE 50's
GESCHIEDENIS
Chronologisch
    1959

Nadat een veldslag met de revo- lutionairs van Fidel Castro op een fiasco was uitgelopen vluchtte dictator Fulgencio Bastista en Cu-ba werd onder Fidel... een com- munistische dictatuur.

In 1959 werd ze wereldberoemd en... bleef dat tot op van daag : de Barbie pop. Eerst was ze nog zedig gekleed met een zwart-wit deftig badpakje en had ze daarnaast nog een zestal outfits. Het bedpakje kon je uittrekken...

De Nederlandse Holland - Amerika Lijn kreeg een nieuw vlaggen- schip : de "Rotterdam". Bijna 1.500 passagiers en zo'n 800 beman- ningsleden maakten de maiden- trip naar New York mee. En dan vergeten we nog een prinselijke passagier : Beatrix.

In de eeuwenoude Sint-Goedele kathedraal in Brussel werd op 2 juli het huwelijk ingezegend van de Belgische prins Albert met de Italiaanse prinses Paola Ruffo di Calabria. Duizenden juichten hen toe in de straten van Brussel.

Het Belgische Zichen-Sussen-Bol-der werd het toneel van een vre- zelijke ramp. Bij de jaarwisseling stortten plotseling de schachten en gangen in van een mergel- groeve die nu dienst deed als champignonkwekerij. Negentien arbeiders werden  gedood waar- van er slechts zes onder het puin werden terug gevonden.

De Dalai Lama ontvluchte zijn va- derland Tibet dat "vreedzaam" veroverd was door de Chinezen. Volgens de communisten hadden "volksvijandige elementen" hem ontvoerd. Dat dit een loopje ne- men was met de waarheid kan men tot op vandaag vaststellen.

Naast de nylon kousen werd er voor de knappe damesbenen een veel gemakkelijker oplossing gevonden : de "collant".

    1959  SPECIAL
LIEBE / LOVE / AMOUR

H�t sekssymbool van de twin- tigste eeuw was zonder concur- rentie "BB" ofte Brigitte Bardot. Ze deed haar naam alle eer aan door eerst met regisseur Roger Vadim in het huwelijksbootje te stappen. Toen dat bootje strandde vond ze troost bij acteur Jacques Charrier (zie foto boven) met wie ze op 18 juni trouwde. Na hem volgden nog playboy Gunther Sachs en ...

Romy "Sissi" Schneider was de tegenspeelster van de populaire Franse acteur Alain Delon in de film "Liebelei". Het verhaal van een prille liefde die tragisch ein- digde. In 1959 werden zijn ook �cht een koppel en dat eindigde helaas al even tragisch : Delon trouwde nog geen vijf jaar later met een ander....

Al in 1954 was Peter Townsend frontpagina nieuws in Groot Brit- tanni�. Hij werd de "verloofde" van Prinses Margaret, tot zuster Queen Elisabeth er een stoukje tussen stak. Peter treurde niet lang en trouwde 11 oktober 1959 met zijn Belgische secretaresse Marie-Luce Jamagne.

Als vertolkster van "Eliza" in "My Fair Lady" werd Julie Andrews ontzettend populair. Haar huwelijk op 10 mei met haar buurjongen Tony Walton was dan ook een van gebeurtenissen van het jaar. Bij de verfilming van de musical werd voor Audrey Hepburn (met zang van Julie) gekozen. Maar met "The Sound of Music" kreeg ze de waardering en wereldwijde popu- lariteit die ze verdiende.

Anne Marie Rasmlussen, de doch- ter van een Noorse kruidenier, won op 24 augustus de hoofdprijs in de liefdesloterij. Ze trouwde op die dag met niemand minder dan Stephen Rockfeller de zoon van de Amerikaanse multimiljonair. Ze was nog het dienstmeisje van zijn ouders geweest...

    1959 SPECIAL
KEIZERLIJKE LIEFDE

Op 21 december trouwde Keizer Mohammed Riza Pahlevi van Per- zi� met Fara Diba, een knappe studente architectuur in Parijs. Zijn vroegere echtgenotes, Prin- ses Fawzia en Soraya Esfandiari konden hem geen troonopvolger schenken en werden netjes aan de deur gezet.
Op de foto onder een, weliswaar rijke, maar eenzaam en verlaten Soroya op wandel in een re- genachtige winkelstraat in het Ne- derlandse Noordwijk, waar ze met "vakantie" was...

ZWARTE SOUL

Motown, oorspronkelijk Tamla Motown, is de naam van een pla- tenmaatschappij, in 1959 opgericht door Berry Gordy in Detroit. Te- genwoordig is Motown in handen van het grootste muziekconcern ter wereld : Universal.
Kenmerk van de "Motown-sound", het typisch geluid van de platen van het Motown label, is dat ieder instrument zodanig werd opge- nomen en in de stereo-mix gezet dat de instrumenten een eigen plek in het spectrum kregen.

STUDIO SPORT

Op 05 april wordt de eerste af-levering van "Sport in beeld" uitgezonden. Er werden onder- meer beelden (in zwart-wit) ge- toond van de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax (0-5). 

 VORIGE NAAR BOVEN    50's MENU   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia | m.m.v. Joop van Weerd en Norbert
copyright euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
voor suggesties voor,  vragen en medewerking aan het Jaren Vijftig Web :  stuur een e-mail naar de redactie