op deze pagina
DE 50's
GESCHIEDENIS
Kerken


De jaren vijftig waren massaspelen heel populair. Een van de beroemdste was ongetwijfeld het "Spel van het Heilig Bloed" in Brugge. Het spel werd ont- worpen door Pater Jozef Boon C.S.S.R.. De muziek was van componist Arthur Meulemans en de regie van Anton Van de Velde. Het spel werd opgevoerd in 1938, 1939, 1947, 1952, 1957 en 1962. Links het offici�le programma, dat trouwens ook verkrijgbaar was in het Frans en het Engels. Rechts de finale met het feestelijk verlichte podium en het Belfort en de Hallentoren waaraan een reusachtige Vlaamse Leeuw wapperde.

Op de foto boven : de opbouw van het reusachtige podium voor het Brugse Belfort en de Hallentoren lokte heel wat nieuwsgierigen en was ook voor toeristen een bijkomende attractie.

Op de foto boven : het volledige podium zoals men het overdag kon bewonderen. De opvoeringen gingen uiterwaard 's avonds door en de Grote Markt van Brugge was gedurende al die dagen verkeersvrij.

Op de foto boven : in het midden de regiecabine die er uitzag als een middeleeuwse toren.  DE hele Grote Markt was volgebouwd met zitplaatsen voor  meer dan twintigduizend kijkers per opvoering

Op de foto boven : krijgers van het Brugse leger bewaken de stad. De stad onderhield er een groot leger op na. Het Brugse leger maakte dan ook de meerderheid uit van het Vlaamse leger dat in 1302 nabij Kortrijk het leger van de Franse koning in de pan hakte.

Op de foto boven rechts : de ridders die deel uitmaakten van de kruistocht waarbij het Heilig Bloed naar Brugge werd gebracht. De  rol van de figuur op de foto links boven is ons niet bekend.

Op de foto's boven en onder : een beeld van de grandioze apotheose van het massaspel. Bemerk op de foto boven links een overdekt podium waarop het symfonisch orkest en koor plaats namen.

    PROGRAMMA

Boven de offici�le affiche voor het heilig Bloedspel in 1952. De zes opvoeringen waren in een mem van tijd uitverkocht. De inter- nationale naam voor het mas- saspel was "Sanguis Christi" omdat, ondanks Japanners nog niet in dichte drommen naar Brugge afzakten, er toch al dui- zenden buitenlandse toeristen een plaats reserveerden. De eer-ste drie reeksen opvoeringen werden bijgewoond door vier- honderdduizend toeschouwers.

De figuur van Christus was de centrale figuur in het eerste deel van het massaspel. Vooral het moment dat Christus ten val komt met zijn kruis was (net als in de Heilig Bloedprocessie) een aan grijpend tafereel.

as

De meest opvallende en popu-lairste rol in het eerste deel van het massaspel was ongetwijfeld die van de "Joodse volksleider".

Op de foto boven : de engelen uit het eerste deel van het mas-saspel. Op de foto's onder res- pectievelijk de Bisschop en de Abten van Brugge, treurende Brugse dames, Brugse volksjon- gen en een Kruisvaarder.

 
 JAREN VIJFTIG MENU NAAR BOVEN    DE KERK IN DE 50's   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia | m.m.v. Joop van Weerd en Norbert
copyright euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
voor suggesties voor,  vragen en medewerking aan het Jaren Vijftig Web :  stuur een e-mail naar de redactie