op deze pagina
DE 50's
LIFE STYLE
Verkeer
HET BUSJE KWAM ZO...IN DE JAREN VIJFTIG

Het is onze bedoeling om op deze pagina de evolutie te laten zien van de autocar, of autobus, of gewoonweg bus, in de jaren vijftig. Omdat beelden meer zeggen dan woorden, en omdat de bezoekers van het Fifties Web geen autotechniekers zijn zal dit wel volstaan. Voor tech- nische details kan men veel beter surfen naar de honderden gespe-cialiseerde webpagina's op het internet...

1950 Robur Garant 30 K
1951 K�ssbohrer Setra S8
1952 Volvo B655
1953 Volvo B 616
1954 Opel Blitz
1955 Alton Silver Star MMR552
1956 Mercedes Benz 0 321 H
1957 GMC PD 4104
1958 Brustol Lodekka
1959 Saurer LC4
  MET DE BUS NAAR...

Meer 'jaren vijftig' dan dit kiekje kan een afbeelding moeilijk zijn : mevrouw en mijnheer stappen in de RTM bus in Molendijk.

Keurig in uniform en poseert deze buschauffeur fier voor zijn VAD bus in Apeldoorn.

Het toerisme kwam op gang in de jaren vijftig. De "touring" bus werd geboren en een lange rij Twin Coaches (voorop de M&K 51) staan in de rij om de reizigers voor een tourrit te ontvangen.

Instappen maar (foto boven) en dan op vakantie naar Luxemburg. Daar aangekomen nog eens fier met zijn allen poseren voor en in "hun" bus (foto onder).

Iedereen uistappen voor een foto van het ganse gezelschap (foto onder) gebeurde dikwijls tijdens ritten over een grotere afstand. Iedereen kon dan op een rustig plekje zijn behoeften voldoen of een hap  boslucht inademen.

Molukse Passagiers aangekomen met de Fairsea (foto onder).

TROLLEYBUS

Een ander model van bus : de trolleybus. Electrisch aangedre- ven zoals een tram. Hier in Gro- ningen op de bestemming "Gro- ningen CS" zoals dat op de bussen van Arriva staat. Tot woede van velen, want de naam was vanouds "Hoofdstation".

RECLAMEBUS

In de jaren vijftig kwam men tot de vaststelling dat bussen ook voor andere doeleinden dan al- leen personenvervoer konden worden gebuikt. In 1947 was "Vredestein begonnen met de fabricage van autobanden in En- schede. Een bus met het opschrift "Rijd Vredestein en u zult te- vreden zijn" moest voor de no di- ge publiciteit zorgen.

 VORIGE NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright � euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Email versturen naar redactie 50'sWeb : KLIK HIER