op deze pagina
DE 50's
LIFE STYLE
Ontspanning

De laatste voorstelling van van de "Wiener Eisrevue" was in 1972 in Rot-terdam. Hiermee kwam een einde aan een stuk Europese cultuur en fol-klore. In 1935 ontstaan uit een schaatsvereniging in Wenen die in 1939 een eerste show bracht. Vanaf het begin had Will Petter, de joviale bezieler en producer van de revue, de artistieke leiding. Hij begon met 8 solisten maar reeds in 1942 introduceerde hij zijn "Eisbalett" waarvan zijn vrouw Edith de choreografe werd. De ´┐Żchte "Wiener Eisrevue" cre´┐Żerden zij in 1945 in Klagenfurt en vanaf 1949 trokken zijn op tournee door Europa.

Voor wie het als kleine bengel heeft meege-maakt blijft het een onvergetelijke herinne-ring : met de bus naar het Sportpaleis van Antwerpen en na het openingsnummer kijkt een bomvolle zaal naar de volgspot die blijft hangen op het rode gordijn. En door de luidsprekers klinkt de speaker : "De Wiener Eisrevue heeft de grote eer u voor te stellen : Sissy Schwarz en Kurt Oppelt,        Kampioenen

van Oostenrijk 1956 (deftig applaus), Europese Kampioenen 1956 (nog luider applaus), Wereldkampioenen 1956 (aanzwellend applaus), overwinnaars van de Olympische Spelen 1956 in Cortina d'Ampezzo. Overdonderd applaus, het orkest start magistraal, het gordijn schuift open en in de spots een jong en fris koppel. En Sissy lijkt weggelopen uit de gelijknamige succesfilms.

De stokoude postkaart boven is een halve eeuw oud en toont een finale van de revue helemaal in de stijl van het grote Oostenrijks Hongaarse keizerrijk. En dit is nu net wat we missen sinds het Amerikaanse "Holiday On Ice" onze Europese ijsrevue opkocht. Zij hadden de dollars om alle ijskampioenen te engageren en van de gezellige revue een "show" te maken. Spectaculair, groots en indrukwekkend, dat wel. Maar zonder het warme hart en de hartveroverende muziek van onze "Wiener Eisrevue"... En niet alleen Wenen kwam aan bod. In de revue "Tover der Liefde" (1958) was een Hollandse sc´┐Żne compleet met de "Boerinnekensdans" (onder).

In die tijd mochten professionele schaatsers niet deelnemen aan de Olympische en andere kampioenschappen. Zo werd Fernand Leemans als amateur de eerste en tot op heden enige Belgische Olympisch kampioen (paren). Het zou niet bij die ene titel gebleven zijn want Leemans werd bij de prof kampioenschappen heren diverse malen wereldkampioen. Helaas bestond daar geen offici´┐Żlele erkenning voor. Ook het befaamde "Wiener Eisbalett" zou nooit meer worden ge´┐Żvenaard. Het zou financieel ook niet haalbaar zijn, want de ijsballetmeisjes uit Wenen deden het toen nog voor de eer en de kans een stuk van de wereld te zien ( foto's helemaal onder :  alle meisjes van de diverse revues netjes op een rij tijdens de repetitie in Wenen). En een beel van de finale in full color ! Op de foto hier net onder wordt de 1.000.000ste bezoekster van de Eisrevue in de bloemetjes gevierd.

Vanaf het einde van de jaren vijftig kwam de IJsrevue ook naar Brugge. Naast het publiek uit West-, Oost-, Zeeuws- en Frans-Vlaanderen bereikte men zo ook de miljoenen toeristen in aan de Belgische en Nederlandse kust. Van Moskou tot Berlijn en Praag, van M´┐Żnchen tot Parijs en Madrid (zie affiche onder) : de  Eisrevue was een begrip in gans Europa.

    ROBERT STOLZ
De laatste van de
Operettekoningen uit Wenen :

Robert Stolz schreef, tot de laatste tournee toe, al de  muziek en arrangementen voor de revue. Hij  was de laatste grootmeester van  de Wiener muziek en  wereld-beroemd. Hij schreef naast klas-sieke en operettemuziek ook po-pulaire schlagers zoals "Romeo",  de tophit van Petula Clark.

De revue eindigde steevast met "De Blauwe Donau" of een wals van Robert Stolz foto boven). Op de foto onder de Belgische topschaatser Fernand Leemans (Olympisch kampioen paren en wereldkampioen bij de profs) met de Oostenrijkse Emmy Puzinger. Over Fernand Leemans lees je hiernaast nog meer

    JOAN HAANAPPEL

Bij de jeugd was zij de nummer ´┐Ż´┐Żn van Nederland. Later moest zij steeds weer vrede nemen met een plaats na de bijna onklopbare Sjoukje Dijkstra.

De knappe en talentvolle Joan Haanappel was echter ongetwij-feld de meest succesvolle re- vuestar van de twee. Op foto onder : een van de sterren van "Holiday On Ice".

    JOAN WERELDSTER

Joan was in Nederland zo populair dat "Philips" besloot van de ijs- revue- nu ook een zangster te ma- ken. Er werd een 45t opgenomen, maar het werd geen wereldhit. Schoenmaker blij bij je leest...
Op de foto boven aan het werk in de "Wiener Eisrevue".

    JOAN LATER...

Vanaf 1975 gaf Haanappel jarenlang commentaar bij het kunstrijden voor Studio Sport en later bij Eurosport. Zij is lid geweest van het bestuur van de KNSB (sectie kunstschaatsen). Zij is woonachtig in Belgi´┐Ż. Zij kwam in 2006 in Nederland en Belgi´┐Ż weer volop in de belang- stelling toen ze voorzitster werd van de veel- besproken jury in het TV pro- gramma "Dancing On Ice" ofwel "Sterren op het IJs" op RTL en VTM televisie.

 
 VORIGE NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright ´┐Ż euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Email versturen naar redactie 50'sWeb : KLIK HIER