op deze pagina
DE 50's
LIFE STYLE
Eindejaar

Ieder jaar dromen we van een witte kerst. En vol nostalgie den- ken we terug aan die gouden jaren vijftig waar witte Kerstdagen eerder de regel dan de uitzondering waren. Hierboven een idyllisch zicht van een witte Kerst in het Nederlandse Munnickenveld ( Hoorn ) in 1950.

In de Kerstmis speelden knapenkoren al altijd een hoofdrol. En zeker toen de middernacht Kerstmis in onze streken werd ingevoerd. Tot op heden is deze romantische viering een succes. De eerste jaren was het echter een ware rage en moest men zelfs reserveren om een plaatsje te krijgen.

In die dagen moest men nog nuchter zijn om ter communie te kunnen gaan. Na het bijwonen van de kerstviering schoof de hele familie dan ook aan tafel voor rijkelijk en uitgebreid ontbijt. Op Kerstdag kwam de hele familie bijeen voor een door moeder klaargemaakt kerstdiner.

Van een kerstdiner gesproken... Op de foto boven uit 1954 staat alles klaar om bijzonder rijkelijk te tafelen. Het diner was dan ook geen gewoon onderonsje maar het Kerstdiner in het Witte Huis van de President van de  USA en zijn echtgenote in de federale hoofdstad Washington. 

In grootwarenhuizen en speciaalzaken werd er gewinkeld (wat nu shoppen heet) en geschenken gekocht bij het leven. Na de vele magere oorlogsjaren was er eindelijk wat poen om familie en vrienden te verrassen met een waardevol cadeau.

    GESCHENKENREGEN

Geschenken werden vroeger uitgewisseld met Nieuwjaar. Maar in de vijftiger jaren ook op Kerstdag

Na St.-Niklaas ook ook Kerst- cadeautjes. Het geluk van de kinderen kon niet meer op...

    DE KERSTBOOM

Bij burgerfamilies liet men het plaatsen van de kerstboom nog aan de meid over. Maar gezellig rond de kerstboom bijeen zitten was voor ieder- een. Vooral om er nog geen TV was om de Kerstsfeer te bederven

 
 VORIGE NAAR BOVEN    KERST DEEL 2   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright � euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Email versturen naar redactie 50'sWeb : KLIK HIER