op deze pagina

De fleurige en kleurige da-mesmode uit de fifties was dan wellicht minder bloot maar zeker niet minder aantrekkelijk en... op zijn minst even sexy.

De Nederlandse Koningin Ju- liana met haar prinselijke kroost die allen een zoge- noemde "monty-coat" aan hebben. Genaamd naar ca- melkleurige houtje-touwtjejas van maarschalk Montgomery.

Links : ook gewone snot- neuzen wilden wel eens prin- selijk gekleed gaan. Rechts : jonge mannen met een "golf-broek". Een onontbeerlijk kle-dingstuk voor  tieners.

Boven : wie denkt dat dit een plaatje is uit een of andere uit- hoek van Rusland vergist zich. Dit is de familie "Door- snee" in 1954 en op hun paasbest uitgedost voor de zondagse kerkgang...

BLUE JEANS

In de jaren vijftig brak de jeans pas echt door in Eu- ropa. Marlon Brando was het eerste tieneridool om jeans te dragen. Voor nozems en "an- gry young men" was hij het grote voorbeeld.

Als "Godfather" Brando die droeg, kon ook James Dean niet achter blijven (foto boven). Ook de jonge Marilyn Monroe (onder rechts) po- seerde al in jeans en bleef die dragen (onder links) toen ze om- ging met presidenten en zo...

"Singing the blues : Ook rock 'n roll en jeans gingen sa- men. Elvis demonstreert op onderstaande reclame.

GEZIEN IN DE CINEMA...

De cinema veroverde wereld en hoe talrijker de bioscoop-bezoekers werden, hoe in-vloedrijker de kledij die de vedetten droegen in de vele succesvolle films.

Oorspronkelijk was het een roman van Tennessee Wil- liams. En  toen die in 1956 verfilmd werd door Elia Ka-zans werd het een rage : de "Baby Doll". Niet in de laatste plaats omdat het in de film de nachtkledij was van Carroll Baker. Dit pikante lingerie niemendalletje zou op slag de wereld van de dames- lingerie veroveren. Tot groot jolijt van de mannen...

 
GEHOORZAAMDEN DE DAMES CHRISTIAN DIOR ?

In de jaren vijftig waren het de Franse couturiers die, tot spijt van de Amerikaanse modehuizen, de trendsetters waren van de haute couture. Onder hen was Christian Dior wel de bekendste. Het was een grootse showman die er in slaagde om telkens weer de krantenkoppen te halen. Op de foto boven ziet men hem in 1950 nog poseren te midden van zijn modellen die zijn avondkledij presenteerden. Dior stierf in 1957.

Elke zes maanden werd door het Huis Dior een nieuwe collectie gepresenteerd. En met iedere lente- en herfstcollectie werd een nieuwe lijn ge�ntroduceerd zoals de "Ovale Lijn, de "Prinseslijn", de "Golvende lijn". En in 1952 de "Profiel Lijn", in 1954 de "H Lijn" en in 1955 de "A lijn". In 1958 had Yves Saint Laurent de fakkel van Dior overgenomen en presenteerde meteen de "Trapezelijn". De Amerikaanse modebladen (zie foto boen) vroegen zich telkens af of de dames Dior wel zouden volgen. Maar andere modehuizen waren wel verplicht om te volgen het Franse modehuis te volgen...

IS DIT NU  1950 of 2010 ?
1

Uit Itali� kwam de "fietsbroekmode" overgewaaid. Ideaal voor de dames en meiden die in de scooter een ideaal ver- voermiddel hadden ontdekt. Die sportieve kledij zou ook vandaag ook zonder problemen kunnen gedragen worden. Twee sportieve meiden op een Lamborgini scooter (foto onder).

ONDER DE GLAMOUR...

De ontwerpers van het korset op de foto boven beloofden de dames een "uitstekende steun voor de buikspieren" door de "comfortabele maar stevige baleinenconstructie".

Het is niet al goud wat blinkt : halterneck en schouderloze japonnen met strak sluitende lijfjes vereisten lange strep- less BH's die verstevigd wa- ren en opgevuld. Indien men reclame in de damesbladen mocht geloven (zie foto on- der) droeg Cleopatra al zoiets in de tijd van het oude Egypte

.

Hopsa de beentjes van de vloer. En die kregen dan ook een mooiere vorm door nylon kousen en de bijpassende nylon lingerie.

 LIFE STYLE MENU NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright � euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Email versturen naar redactie 50'sWeb : KLIK HIER