op deze pagina
DE 50's
LIFE STYLE
Ontspanning
VRIJE TIJD : OP STAP OF THUIS...
EEN VERHAAL VAN KROEGEN, VRIENDEN, LIEFHEBBERS EN PROFS..
   
 

OP STAP : HET BIER IS WEER BEST...
De oorlog was voorbij, radio en tv stonden in hun kinderschoenen, en van internet en mobieltjes was al helemaal geen sprake. Dus zocht de brave burger contact en plezier in de (bruine) kroeg. Van landelijke caf�'s (boven links) tot trendy bars in de grootstad (foto rechts in Amsterdam).

 
   
 

OVER BILJART VRIENDEN EN...VERLIEFDE VRIENDJES
Op foto links boven de vrienden van de biljartclub vieren hun kampioen. Ieder caf� of kroeg die zicht respecteerde han een biljart, van kleine "tapbiljart" tot grote "driebander". Op de foto rechts twee �chte dorstige vriendjes. Zeg maar niet "gay" of "homo". Dit was in de jaren vijftig nog een levensgroot taboe. Homohuwelijken en holebi festivals waren "des duivels". 

 
   
 

VAN SPEL NAAR SPORT...
Veel herbergen waren het lokaal van boogschutters verenigingen die er op de "liggende" of "staande" pers schoten. Er er jaarlijks hun kampioen vierden. Van "Darts", "wereldkampioenen" en bijhorende professionele torenhoge gages was geen sprake. "Vogelpik" hoorde noch thuis in het caf� en werd zowel door de man als de vrouw beoefend (foto rechts boven).

 
   
 

DE KAARTEN OP TAFEL EN HET BALLETJE OVER HET NET...
Onvermijdelijk verbonden met het stappen naar de kroeg : het kaartspel. Maar sommige binnenhuis spellen zoals het in de volksmond "ping-pong" genoemde spel met rakettjes en balletjes groeiden uit de een �chte wereldsport, zoals tafeltennis.

 
   
 

VAN SPORTLIEFHEBBERS TOT PROFS...
Zowel in Nederland als in Belgi� was voetbal veruit de populairste sport. Van de liefhebbers ploeg onder de kerktoren (en met stamkroeg) tot legendarische interlands. De in Vlaanderen onvoorstelbare populaire wielersport begon in de jaren vijftig ook in Nederland aan zijn opmars. Basketbal daarentegen groeide onder invloed van de vele Amerikaanse soldaten in Europa.

 
VAN DE HEMEL OP AARDE....
   
 

VRIJE TIJD VOOR GOD...
Bijna alle brave burgers wijden een deel van hun vrije tijd om hun "kerkelijke plichten" te vervullen en trokken iedere zondag naar de dienst of de mis. Aan predikanten, priesters en kloosterlingen was er geen gebrek. Op de foto's boven de hoogmis in een Katholieke kerk.

 
EEN BEROEP DAT EEN HOBBY WERD..

NAAR HET VOGELTJE KIJKEN...
Wat voor de oorlog voorbehouden was aan beroepsfotografen en rijke burgers werd na de oorlog stilaan een hobby voor velen : fotograferen. Het begon met een kleine "box", over een uitklapbaar toestel, een modern toestel met flits, tot een �cht professionele camera (foto's boven)

TOEN 3D NOG STEREO WAS...
In het begin van de 21e eeuw is 3D het toverwoord voor televisiebeelden, filmproducties en camera's. Het zal wel verbazen dat dit fenomeen ook in de jaren vijftig al bestond. Niet allen bij de "View Master" maar ook door "Cinerama" in de bioscoop en door 3D camera's die toen nog stereo camera's werden genoemd (in de geluidsweergave was net de stereo ontdekt, vandaar...)Met de stereocamera (zie foto rechts boven) bestond zelfs de mogelijkheid om zelf 3D opnames te maken. Voor het bekijken van die foto's had men, net als tegenwoordig, wel een speciaal brilletje nodig. Het filmmateriaal werd geleverd door wereldbekende fabrikanten van lichtgevoelig materiaal zoals het Belgische "Gevaert" uit Antwerpen ( foto boven links).

BEELD EN KLANK IN DE HUISKAMER..
   
 

De tijdens de oorlog in de kelder of op zolder verborgen radiotoestellen kwamen weer centraal in de huiskamer te staan. Bij grote gebeurtenissen zat de hele familie letterlijk aan het toestel gekluisterd (foto boven links). Zoals bij het eerste Eurovisie Songfestival (foto rechts boven) dat ge-wonnen werd door Lys Assia in 1956. De welgestelde burger kon deze uitzendingen al volgen op zijn televisie, toen nog een kast met respectabele afmetingen. In Vlaanderen kende de eerste televisie soap "Schipper naast Mathilde" een overdonderd succes (foto's onder).

 
   
 
 LIFE STYLE MENU NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright � euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Email versturen naar redactie 50'sWeb : KLIK HIER