op deze pagina
DE 50's
LIFE STYLE
Techniek

Jonge mensen kijken meestal verbaasd op als iemand het heeft over computers in de jaren vijftig. Ze zijn er van overtuigd dat dit iets "van deze tijd" is en associ�ren computers niet met "de goede oude tijd". On- terecht. De geschiedenis van deze elektronische wonders gaat wel de-gelijk terug tot in de jaren vijftig en zelfs een stuk ervoor.

Computers in de jaren vijftig hadden nog niets gemeen met de huidige generatie laptops en flatscreens. Het waren immense elektronische apparaten die heel wat kantoorruimte in beslag namen en alleen bediend konden worden door specialisten. In de eerste publiciteit kwam de naam "computer" dan ook zelden of nooit voor. Men had het over het merk of type zoals de in die tijd erg gegeerde "Univac 120" ( foto boven).

De Univac was een product van Remongton Rand. Voor de "angry young man" lanceerde Burroughs Corporation de "angry young computer". Deze fabrikant van bureelmachines kon niet achter blijven bij concurrent IBM en ontwierp en fabriceerde een eigen computer lijn die er erg gestroomlijnd en modern uitzag. Maar dan kwam IBM met de RAMAC 205 (foto onder) en zij werden toonaangevend voor "data prossesing".

Een scherm was er nog niet bij, laat staan een muis, maar we zijn dan ook nog maar in 1952 en The Bendix G-20 Computing System van de Bendix Computer Divisiion kon de gehele "marketing, engi-neering, manufatoring, adminis- tration, warehousing en distribu- tion" van een bedrijf opvolgen.

IBM was in de beginperiode van de computer d� marktleider. De RAMAC (foto onder) was een van de eerste computers bestemd voor het middenbedrijf. 14.000 verrich- tingen per seconde konden de grote IBM Electronic Processing Machines (foto boven) al aan. Dit was meer dan genoeg tot de heren Gates en Jobs... op het computer toneel verschenen. Maar dat is weer een ander verhaal dat niets meer met de jaren vijftig te maken heeft.

 
 LIFE STYLE MENU NAAR BOVEN    50"s MENU   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright � euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating