op deze pagina
De jaren 50
MUZIEK
Nationaal
   THE GODFATHER...
 van de Benelux managers
 en theaterbureaus :

 ROBERT BYLOIS

Rechts op de foto Robert Bylois. De man die in Belgi� en Nederland het vak van manager van artiesten een nieuwe dimensie gaf. Hij vertoeft in knap, jong en vrouw- elijk gezelschap.  Iets wat hij zich maar al te graag liet welgevallen.

Bylois legde het bijzonder slim aan boord : in plaats van zich af te sloven met het vinden of opleiden van nieuwe artiesten besteedde hij zijn centen liever aan rijkelijke diners met de directies van de grote platenfirma's. Wat men nu de "majors" noemt. Als hun inter- nationale vedetten naar de Bene- lux kwamen wist Bylois het door- gaans eerst en was er al de kip- pen bij om met hen een contract af te sluiten, zoals op de foto boven met Conny in haar succes- volle teenager periode.

Seintje gekregen dat er in Am- sterdam een zanger op het punt stond door te breken. Meteen de trein op met een contractje onder de arm. Op de foto boven tekent Johnny Jordaan (2e van links) al met ons aller Robert Bylois...

Het contract van de eeuw echter sloot Robert Bylois af met een jon-gen die net "De Grote Prijs van Ra-dio Luxemburg" had gewonnen. Deze Italiaans-Belgische jonge man groeide uit tot een ware wereldvedette. Tot groot jolijt en...profijt van ons aller Robert.

Folder van het Benelux Theater met bovenaan rechts de persoonlijk door Bylois geschreven opmerking ; "Vr. dhr. Van Slambrouck". Links de rock-groepen "The Seabirds", "The Jokers" en "The Spoutniks". Rechts de presentators die in Nederlands- en Franstalig Belgi� op dat ogenblik veruit het populairst waren : Tony Corsari en Jean Claude. Rechts onder de "lieveling" van Bylois de zwarte (jazz ? ) zangeres Cecily Forde. Danny Fisher (later bij het eerste Tura Sextet), Bob Verhelst en Udo Jurgens zijn nog niet belangrijk genoeg om met foto te worden vermeld.

Merk op dat Bylois op de folder "Zowel Teenagers als andere Vedetten..." vermeldt. Van rockgroepen was nog geen sprake en we schrijven al 1959. Links Will Tura die nog lang geen top vedette was, maar al een ereplaats kreeg vanwege de vriendschappelijke banden tussen de Jac- ques Kluger van World Music en Bylois. Verder "Les Cousins" en het or- kest Jean Jacques. Rechts : Dan Ellery, Lieve Olga, Pete Monti, Jenny Rimini, Bob Rocky en Rita Dee. Die verdwenen allen na enkele jaren in de anonimiteit. Met uitzondering van Rita Dee die als Rita Deneve een suc- cesvolle zangeres werd en een hit scoorde met "De allereerste keer".

Bob Benny scoorde onverhoopt op het Eurovisie Songfestival. Tijd voor een drankje met bijhorend contract in het kantoor van Mr. Bylois in Brussel.

Louis Neefs scoort niet alleen op het Songfestival maar ook in Duitsland en Nederland. Hoog tijd dus voor de als steeds pikfijn uit- gedoste Mr. Bylois (uiterst rechts) om alweer een drankje boven te halen en Bob Benny en Franky Bodet te laten opdraven bij de contract ondertekening.

 
 VORIGE NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright � euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Email versturen naar redactie 50'sWeb : KLIK HIER