op deze pagina
De jaren 50
MUZIEK
Internationaal
   PAT BOONE

In de jaren vijftig moest een ve-dette vrijgezel zijn om succes bij de teenagers te hebben. En wie  "gay" was had al helemaal afge- daan. Om de eerste reden is on- derstaande foto uit 1959 echt een half wereldwonder.

Pat Boone was een trouwe kerk- ganger en een zo mogelijk nog trouwere echtegenoot met een uitgebreide kroost. Hij zou hier later ook voor uitkomen en er zelfs in de publiciteit mee komen door op te treden met de hele familie. Op het ogenblik dat ik dit exclusief kiekje kon nemen was hij echter nog de zoetgevooisde tienervedette waar de meisjes smoor op waren. Hij vroeg me dan ook dringend dit kiekje niet we- reldkundig te maken. Wat ik ook deed, mits mij vanuit de States het nodige exclusieve materiaal regel- matig zou worden toegestuurd. Wat ook gebeurde. Zo zie je maar...

Op de foto boven : Pat Boone in 1955 en op de foto onder in 2004.

 JOHNNY CASH

Over Johnny Cash is er op het internet zoveel te vinden dat er hier verder op ingaan mij overbo- dig leek. Toch leuk even de man (boven), die in 1956 "I Walk The Line" opnam in de Sun Records studio in Memphis, en de man (onder) zoals we kennen van tijdens zijn laatste levensjaren.

  BRENDA LEE
  KLEIN
  MAAR
  DAPPER
  RAY CHARLES

Terwijl in Europa Ray Charles werd beluisterd op concerten in befaam- de theaters, de grootste jazz po- dia, hoste iedereen vrolijk door tijdens zijn optredens in de USA. Zoals op oudejaarsavond 1956 in Seatle waar hij vrolijk zorgde voor de "dance and show". 

  THE PLATTERS

The Platters een succesvolle rhythm-and-bluesband veranderde wel eens van samenstelling. Tony Williams, David Lynch, Paul Robi, Alex Hodge, en Zola Taylor maak- ten deel uit van de groep in de pe- riode dat ze hun grootste hits scoorden, zoals : "The Great Pre- tender". "Only You" en "My Prayer". De groep werd opgericht in 1953 door Herb Reed.  In de beginjaren van de bestond deze alleen uit mannen. Een aantal jaren later werd de donkere Zola Taylor de zangeres. Zij was een van de eer- ste zangeressen in een rhythm-and-bluesband in de jaren 50.

!
 

Paul Albert Anka (Ottawa, 30 juli 1941) is een van oorsprong Canadese singer-songwriter, songwriter en filmacteur van Liba- nese komaf die sinds 1990 de Amerikaanse nationaliteit heeft.
In 1957 werd hij beroemd met zijn hit "Diana" die naar de hoogste top van de hitparade schoot en negen miljoen keer over de toonbanken ging. Ook zijn opvolgers werden hits en Anka werd een tieneridool. Anka schreef ook hits voor anderen, "It Doesn't Matter Anymore" voor Buddy Holly, "She's A Lady" voor Tom Jones en "My Way" voor zijn goede vriend Frank Sinatra.
Hij begon ook te acteren, een van zijn bekendste films is "The Longest Day", waarvoor hij ook de titelsong schreef. Na enkele jaren zonder een hit zong hij een duet met Odia Coates in 1974 "Having My Baby". In 2005 kreeg hij een ster op Canada's Walk of Fame.
Van 1963 tot 2000 was hij met Anne de Zogheb gehuwd met wie hij vijf dochters heeft. Paul Anka treedt nog regelmatig op zoals op foto onder op oudejaarsavond 2011 in een klein Casino in Florida. Exclusieve foto van vrienden van onze Marc De Vlieger.

  PAUL ANKA
 
 
From Great Britain

Al zong ze in heel andere tijden en is het esthetisch ideaal sindsdien erg bijgesteld, toch blijft ze een voorbeeld.
Kathleen Ferrier werd geboren in Blackburn (Lancashire) in het noordwesten van Engeland op 22 april 1912.
Haar ontmoeting met Bruno Walter. die ooit assistent was van Gustav Mahler en nadien diens artistieke morele erfgenaam, was bepalend.. Walter vluchtte tijdens de oorlog naar de USA. De Mahleropnames die hij met Ferrier maakt, zijn nu nog altijd de referentie. Esthetisch en emotioneel. Ook buiten Engeland werd ze warm bejegend. Ze noemde Nederland zelfs haar "tweede vaderland".
In 1951  ontdekte men borstkanker. Toen ze uiteindelijk onder- zocht werd had ze al uitzaaiingen. Ze werd geopereerd en kreeg langdurig bestralingen, waardoor ze veel geboekte optredens (ook in Nederland) moest afzeggen.
Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van haar geboorte wisselden de Nederlandse zangeres-zangpedagoog Jard van Nes en muziekcritica Erna Metdeppninghen in "Babel" van ge- dachten over deze mythische zangeres.

KATHLEEN FERRIER
 
 MUZIEK MENU NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright � euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Klik hier om een e-mail te sturen naar :