op deze pagina
De jaren 50
MUZIEK
webmenu
In het begin van 21e eeuw  kwam de heropleving van de big band. En zo komt een stukje van de vijftiger ja-ren terug. Want dit was wereldwijd de glorietijd van de big band.
Met al die orkesten en zangers en zangeressen die het van live op- tredens moesten hebben, was de verkoop van bladmuziek (partitu-ren) een winstgevend onderdeel voor de muziekuitgeverijen.
Bijna een halve eeuw oud en dus uiterst zeldzaam : de affiches en posters van vedetten uit de vijfti-ger jaren. Toch vind je op deze pa-gina's nog toonbare exemplaren
Een �chte revolutie was de ver-vanging van de krassende en de breekbare 78t platen door de 45t singles en EP's en 33t LP's die veel meer muziek konden weergeven en daarbij een steviger waren.
De naoorlogse jaren vijftig werden muzikaal volledig gedomineerd door de USA. Dat is nu min of meer nog zo. Maar het verschil is dat in die tijd ook andere muziekjes op de hitparade kwamen en dat Europese vedetten zelfs welkom waren in de grote TV shows in de USA. Op de foto boven Catarina Valente in de ook in de lage landen populaire Perry Como show.
Het Franse chanson was toonaan- gevend en Europa en zo ook in Ne- derland maar vooral in Belgi� (ook in Vlaanderen). Van Piaf tot Azna-vour, Montand en B�caud ze be-reikten nog de grote massa.
Van DJ's had men nog nooit ge-hoord. Laat staan van CD's en DVD's. Alles gebeurde live en het was een onvoorstelbare bloeitijd voor or-kesten. En die hadden  op hun beurt weer nood aan zangtalent die met een orkest konden optreden...
Hoe een "controleur" (iemand die in Belgi� controle uitoefende op de verkoop van eetwaren tijdens de 2e Wereldoorlog) van meeloper uit-groeide tot de eerste grote show-bizz manager in de Benelux.
De (of het) accordeon was zonder twijfel het populairste instrument tot de elektrische gitaar in geen tijd de muziekwereld veroverde. De foto's op deze pagina bewijzen dat de accordeon toch present bleef in de eerste rockgroepen en de ontelbare kleine orkesten.
Een van de meest ingrijpende in- novaties in de muziek in het alge- meen en de populaire muziek in het bijzonder was het ontstaan  van de Rock 'n Roll. Hiermee zou- den de jaren vijftig bepalend zijn voor de komende decennia.
Alhoewel Bill Haley de rock ' roll aan het...rollen bracht, en een nu al lang vergeten DJ het woord uitvond, was Elvis Presley zonder de minste twij-fel de "King Of Rock 'n Roll". Er be-staan duizenden pagina's over het op het internet. Op deze pagina's nog een paar moeilijk te vinden fo-to's en verhalen over The King.
 
 FIFTIES MENU NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia | m.m.v. Joop van Weerd en Norbert
copyright © euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
voor suggesties voor,  vragen en medewerking aan het Jaren Vijftig Web :  stuur een e-mail naar de redactie