op deze pagina
De jaren 50
MUZIEK
50's posters
WAS HET NU IN VIJFTIG OF WAS HET AL ZESTIG ?


Bobbejaan nam, naargelang het land, op voor diverse platenfirma's, maar zijn uitgever en mentor bleef altijd Jacques Kluger van "World Music" die internationale contaten had. Zoals veel mensen van Joodse af- komst was hij een prima zakenman en was dan ook de eerste om de (dure) affiches voor zijn vedetten (waaronder Louis Neefs, Jean Walter, Will Tura, enz) te laten be- talen door sponsors. Op de affiche boven links merk je dat de siga- rettenfabrikanten toen nog niet in ongenade waren gevallen.

Een halve eeuw geleden...
We schrijven 1959 : in Europa was het woord showbizz nog niet uit- gevonden : het was de glorietijd van de "vari�t� wereld". In Brussel bestonden twee zalen waar men terecht kon : naast de "Ancienne Belgique" was er de "Folies Ber- g�re". Een veel traditioneler versie van het pikante vertoon in Parijs. Er was naast zang- en circusvedetten veel plaats voor "swans", een soort Brusselse humor die zelfs in het Frans onvertaalbaar bleek : in die taal sprak men van "zwanze" ! De taal van de sketches was dan ook het onvervalst "Bruussels"...

Om alle details van de historische affiche te kunnen bekijken is er ook een extra grote versie te bekijken :
  

LOUIS TOVARO
origineel : onbekend
Deze vari�t� artiest trad ondermeer op in de "Ancienne Belgique" te Brussel en Antwerpen waar hij ook in de "Roma" op het toneel stond.

LUC VAN HOESSELT
origineel : 35 x 24  cm
De publi-poster van een Duitstalige 45t single van Luc van Hoesselt die zijn platenlabel "Fontana" ook in Belgi� op de platenmarkt bracht.

 VORIGE NAAR BOVEN    MUSIC MENU   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright � euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Email versturen naar redactie 50'sWeb : KLIK HIER