op deze pagina
De jaren 50
MUZIEK
records

In het begin van de jaren 50 was er alleen de 78-toeren plaat met een speelduur van circa 3 minuten. De kwaliteit was zodanig dat er van HiFi gaan sprake was. Er zijn recentelijk digitale technie- ken ontwikkeld om allerlei bijgeluiden (ruis, tikken, krassen) weg te werken. Hierdoor zijn veel opnames van historisch belang met een acceptabele geluidskwa liteit beschikbaar gekomen.

dicht          open

In een interieur van de vijftiger jaren liet een fraai meubelstuk als op de foto hierboven niet vermoeden dat er een radio en pick-up in verborgen zat. Klik op open en bemerk hoe de pick-up en de radio konden ge- opend worden.  Op de foto rechts een koffergrammo- foon. Zeg maar de groot- vader van onze portable mp3- players. Nog geen spr- ke van elektriciteit,  laat staan batterijen. Opwinden die handel, met de zwengel onderaan rechts. Op de 78t  platenhoes de foto's van Philips-vedetten. Maar dat waren niet noodzakelijk de vertolkers (fotoonder).

Na twee jaar strijd tussen de maatschappijen werd men het eens. De 30 cm plaat voor de LP (langspeelplaat), de 17 cm als single. In 1951
was er de eerste single van CBS. De doorbraak voor de single kwam in de jaren 50 toen deze massaal werd toegepast in jukeboxen en uiteraard met de opkomst van de rock muziek. De Single had een speelduur van ca. 3 minuten op 45 toer-en/min. Later bracht men er ook op de markt die tot 8 min. muziek konden weerge- ven. Die werden EP (Ext-ended Play) genoemd en be- vatten   4 tot 5 nummers zo- als de Elvis EP 45t (boven).

Je moet al diep in de beurs tasten om de hierboven af- gebeelde 78t plaat in je col- lectie te  krijgen : de origi- nele persing van de mega-hit
van Elvis Presley "Don't be Cruel". De hoes was voor alle RCA-platen gelijk. In- formatie stond op het (hier groter weergegeven) label.

Zonder enige twijfel heeft de Jukebox enorm bijgedragen tot de populariteit van de 45t single. Over jukeboxen heb-ben we het niet in ons "Ja- ren Vijftig Web" omdat hier- over duizenden pagina's op het internet te vinden zijn. Maar...

Hier is een toestel uit het ein- de van de jaren vijftig dat bijna totaal vergeten is : de Fonovisore. Het kwam nu eens niet uit de USA maar uit Itali�. Het was een combi- natie van een jukebox en een filmscherm. Een munt-stuk in de gleuf stoppen, een plaat kiezen en men hoorde en zag zijn favoriete vedette. Een voorloper van de video-clip die helaas nooit echt is doorgebroken.

De platenmaatschappij CBS presenteerde in 1948 de eer- ste langspeelplaat, groot 30 cm, op 33 1/3 toeren. Het was een uitvinding van de Hon- gaars-Amerikaanse ingeni- eur Peter  Goldmark. In 1950 bracht RCA ook de LP uit.  Links boven de EP op     33 t/min.  Deze had een speel- tijd van ca. 15 min. Deze is slechts korte tijd in de  han- del geweest en werd meest- al gebruikt voor wat langere pop/jazz en wat kortere klas- sieke nummers.

In 1958 kwam er voor het eerst een nieuwe techniek op de markt : stereophonic opgenomen platen. Het gaat hier om twee gescheiden ka-nalen die in dezelfde groef geperst zijn. Mono zou ech- ter nog lang de standaard blijven, pas in het midden van de jaren zestig krijgen de stereo langspeelplaten de overhand. Maar ook van een klassieker als "Sgt. Pepper's Lonely Hearts club Band" uit 1967 of de witte dubbel LP uit 1968 bestaan nog mono persingen.

A JOURNEY INTO
STEREO SOUND

Midden onder : een LP die door DECCA op de markt werd gebracht om hun ste- reo platen te promoten. Met de "Phase 4" reeks zou DECCA enkele stereofoni-sche LP's producen en uitge- ven die van een uit- zon- derlijke HiFi kwaliteit waren.

STEREO VEROVERT
NEDERLAND

Links onder : de promotie LP van PHILIPS waaraan een indrukwekkende reeks top-artiesten uit die tijd mee-werkten : Anneke Gr�nloh, Wim Sonneveld, Willy en Willeke Alberti, Rita Reys, Jules de Corte, The Three Jacksons, Johnny Lion, Corry Brokken, De Marinierskapel van de Koninklijke Marine, Draaiorgel  "De Arabier", Dutch Swing College Band, Jan Corduwener en zijn or- kest, Concertgebouw orkest o.l.v. Bernard Haitink en  Hans Rosbaud en de pianist Robert Casadesus.

!
 VORIGE NAAR BOVEN    VOLGENDE   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright � euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Email versturen naar redactie 50'sWeb : KLIK HIER