op deze pagina
DE 50's
RADIO & TV
    DRIE DOZIJN RODE ROZEN

Op 31 oktober 1953 was het einde-lijk zover :  de eerste uitzending van de Vlaamse Televisie.  De hoofdbrok werd gevormd door boven vernoemd tv-spel met Gaston Vandermeulen, Robert Marcel en Paula Semer in de hoofdrollen. Op de foto net voor de start van de uitzending.

In een hoekje van studio 6 stond  het d´┐Żcor opgesteld voor de op-voering van de TV-bewerking van Benedetti's stuk. Iedereen kende zijn rol van buiten. het was tot en met gerepeteerd en al eens op gesloten keten "uitgezonden"  in 1951. De bezetting was dezelfde gebleven alleen Jef Burm speelde nu de loopjongen. Paula Semer werd later de leading lady en was zo populair dat ze zelfs een rol kreeg in "Suske en Wiske" (zie onder).

Uit het stripverhaal "De Kleppende Klipper" van Willy Vandersteen (zie boven) zegt Lambik : "Is 't nu gedaan? Ik wil 't schoonste beeld van het programma niet missen, zulle!".
Wiske : "Welk beeld?". Lambik : "De glimlach van de Omroepster verdorie !".  Paula Semer : "Beste Telekijkers, dit was dan het einde van ons cultuurhistorisch Tele- feuilleton "Bazar van de Jungle. Wij onderbreken... ".

    DE EERSTE TV BABES

Van "babes" was er in de vijftiger jaren geen sprake maar de eerste omroepsters werden wel echte "stars". Boven : de eerste Vlaamse omroepsters met Terry Van Gin-deren (links), Nora Steyaert (rechts) en "leading lady" Paula Semer
in het midden. Paula Semer was de eerste omroepster die op het scherm verscheen om direct erna een rol te vertolken in het eerste TV-spel.

    DE EERSTE REGIEKAMER

Op de foto boven een blik in de re-giekamer tijdens de eerste uit- zending. Het heeft veel weg van de geluidstafel bij een plaatselijke kermis.  Maar het was diepe ernst voor regisseur Bert Janssens (la- ter de programmadirecteur), Jan Briers (later algemeen directeur van BRT 2 Radio), Rik Van den Abeele en Julien Schol.

De uitzendingen liepen recht-streeks vanuit de kleine studio 6 in het radiogebouw aan het Brusselse Flageyplein (zie foto boven). Van hieruit werden zowel de nieuws- en sportuitzendingen als het reeds vernoemde TV-spel, de weerman en alle  andere programma's live uitgezonden...

    DE EERSTE WEERMAN

Hij was er al bij tijdens de eerste uitzending : de legen-darische Armand Pien. Zeker bij slechtweer vertelde hij om de kijkers op te beuren een van zijn later beroemd ge- worden  grapjes. In septem- ber 2003 is hij overleden. Ar- mand Pien werd 83 jaar.

    DE EERSTE ANTENNE

Dit was het eerste teken in de lucht dat er op wees dat de televisie in Belgi´┐Ż op komst was : een bescheiden zend- antenne op de koepel van het Brusselse Justitiepaleis. Later werd op de radiopyloon in Waver-Overijse de tv-anten- nes geplaatst voor de ka- nalen 8 en 10. Over het uitzenden op 819 of 625 lijnen hadden Vlamingen en Walen eerst al flink ruzie gemaakt...

 
DE KEERSTE VLAAMSE ARTIEST OP DE TELEVISIE...

De antenne op het dak moest dan wel, met veel moeite en/of acrobatie, in de juiste richting gedraaid worden. En toen was het mogelijk in een groot gedeelte van West- en Oost-Vlaanderen de Franse televisie (zender Rijsel (Lille)) op de beeldbuis te krijgen. De Vlaamse televisie moest nog worden uitgevonden, maar een uitgekookte Willy Lustenhouwer (uiterst rechts op de foto boven) was er toch in geslaagd om op te treden in een van de populaire showprogramma's (in het Frans uiteraard) op de Franse televisie !

    ...

...

DE KONINGIN VAN DE VLAAMSE TELEVISIE...

Ze was jarenlang de "star" van de Vlaamse televisie : bijzonder mooi en intelligent. Tegenwoordig vind  je dergelijke tv-dames niet meer. Maar met een koninklijke naam als "Regine" Clauwaert kon het bijna niet anders. Op de foto boven zie je haar in gezelschap van Willy Lustenhouwer, en de foto's hier- onder illustreren de 46 jaar dat ze werkzaam was bij de Openbare Omroep. Waarvan 36 jaar als presentatrice. In de jaren ´┐Ż60 presenteerde ze het jongerenmagazine ´┐ŻTiener-klanken´┐Ż en spelprogramma´┐Żs als ´┐ŻZeskamp´┐Ż, ´┐ŻInterland´┐Ż en ´┐Ż100.000 of niets´┐Ż. Samen met Koos Postema presenteerde ze de talkshow Zuid-Noord.
Clauwaerts loopbaan overspant bijna de hele geschiedenis van de VRT. In 1961 kwam ze op 19-jarige leeftijd bij de toenmalige BRT in dienst als presentatrice van het culturele magazine ´┐ŻZoeklicht´┐Ż. Van 1969 tot 1996 was ze het gezicht van ´┐ŻTenuto´┐Ż, een programma dat een podium gaf aan jonge muzikanten.
Van 1972 tot 1975 presenteerde ze de Koningin Elisabeth- wedstrijd. Nadien volgden onder meer de culturele magazines ´┐Ż7 op zondag´┐Ż en ´┐ŻDag aan Dag´┐Ż. Tussen 1983 en 1991 was ze samen met Betty Melaerts en Wilfried Haesen het gezicht van het beruchte ´┐ŻKunstzaken´┐Ż. Van 1992 tot 1997 volgde tenslotte nog ´┐ŻAffiche´┐Ż.
Ze leende ook haar stem aan ´┐ŻEcho´┐Ż en de tekenfilmreeks ´┐ŻPlons de gekke kikker´┐Ż en presenteerde jarenlang de trekkingen van de Nationale Loterij. De presentatrice was ook erg populair in Nederland, waar ze onder meer de muziekprogramma´┐Żs ´┐ŻNocturne´┐Ż en ´┐ŻPick Up´┐Ż presenteerde en in het panel zat van de spelprogramma´┐Żs ´┐ŻZo vader, zo zoon´┐Ż en ´┐ŻDe Berend Boudewijnquiz´┐Ż.
In 1997 kreeg ze bij de grote hervorming van de BRTN als programma-manager de eindverantwoordelijkheid over de culturele programma´┐Żs van Canvas. In 2007 ging ze op vijfenzestig jarige leeftijd met pensioen.

DE BRIEF VAN NONKEL BOB

Eindelijk was ze er : de LP (of langspeelplaat) van Nonkel Bob. Boordevol liedjes van "Vrolijke vrienden" tot "Het ventje in de maan". Het was een productie van Oscar Saintal voor Victory platen en de plaat was... 25 cm groot !

    LEGENDARISCHE CORSARI

Tot op vandaag krijgen we op de 50's redactie vragen om foto's van Toni Corsari. Hier zien we de onvergetelijke eerste en grootste show-pre- sentator en quizmaster van de Vlaamse TV ooit heeft gehad. Op de foto onder uit 1959 menen we zelfs hele- maal rechts in beeld het Deense duo Jan en Kjeld (met hun toenmalige hit "Banjo Boy") te herkennen

      LEGENDARISCHE NONKEL

Nonkel Bob is niet meer. Hij overleed op 89 jarige leeftijd. Als Jacob Davidse geboren op 26 juli 1920 was hij in 1955 de presentator en bezieler van het allereerste jeugdpro- gramma op de toenmalige NIR. Als assistente had hij diverse "tante's". de eerste was Paula Semer, rn Terry van Ginderen de bekendste.

Van Bob Davidse werden ver- schillende boekjes uitgege- ven met liedjes en gitaarak- koorden. Hij werd vader van een zoon, de huidige stem- coach David Davidse. In 1985 ging hij met pensioen. Hij was het laatst op het scherm te zien in 2003, op het feest van 50 jaar Vlaamse televisie. Het liedje "Vrolijke, vrolijke vrienden" maakte hem on- sterfelijk bij al wie in de jaren vijftig nog jong was

Lees meer over
Nonkel Bob in de
SHOW WEB VERHALEN

 VORIGE NAAR BOVEN    TV NEDERLAND   
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright ´┐Ż euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Email versturen naar redactie 50'sWeb : KLIK HIER