Een woordje vooraf...

Alhoewel ik instond voor heel wat tekst, is deze website grotendeels het werk van bekwame ICT-jongens en -mei- den van euromediArts. Zij stoppen er een groot deel van hun kennis en vrije tijd in. Bij het starten van de website over de "Fifties" was iedereen het er over eens dat dit nu eens een job voor mij was. Ik ben dan ook  de enige die deze boeiende tijd als prille tiener heb mogen mee- maken. Ik zag er eerst tegen op, maar bij het bekijken van het beeldmateriaal kwamen zoveel herinneringen naar boven dat het écht boeiend werd. In de hoop dat je het even boeiend vindt : "Let's go to the Fifties"

norbert

DE JAREN 50 SITE MAP
Op de afbeelding links of op de tekst hier boven klikken om naar de site map van het Fifties Web te surfen : een volledig overzicht van alle rubrieken en pagina's die deel uitmaken van onze terugblik op die fascinerende vijftiger jaren !

FILM, RADIO en TV
De GI's uit de USA brachten nylonkousen en televisie mee. Maar de seksuele re- volutie kwam (natuurlijk) uit Frankrijk :  een spaarzaam tot niet gekleed bur- germeisje deed mannenharten op hol slaan en tienermeisjes imiteerden... BB.

LEVEN IN DE JAREN 50
De Coca-Cola-cultuur drong door tot in de strenge burger- en nonnetjesscholen. De auto veroverde de wegen, de sexy linge- rie de dames en de dito magazines de heren. Wie zei daar ook weer dat het saai leven was in de jaren vijftig ?

MUZIEK en ROCK N' ROLL
n de jaren vijftig maakte de muziek een aardverschuiving mee : van melodieuze crooners en swingende bigbands tot de opzwepende rock 'n roll ! En de krassende breekbare 78t plaat werd vervangen door vinyl en stereo.

   

WORLD EXPO '58
Belgi� zag het groot in die jaren. De expo in Brussel zou uitgroeien tot een van de succesvolste ooit en was bedoeld om de naoorlogse Belgen een riem onder het hart te steken. Het symbool van de expo was het nu in 2005 vernieuwde Atomium.

 

DE KOUDE GESCHIEDENIS
Hitler en zijn Nazi's van de kaart geveegd en de Japanse Keizer opgesloten in zijn paleis : iedereen droomde van eeuwige vrede. Maar dat was buiten de Russen, de USA en Westerse bondgenoten gere- kend. Zij begonnen...een koude oorlog.

VIDEOFRAGMENTEN...
...uit de jaren vijftig. "euroTube" is de vi- deo website van" euromediArts" en  op deze webpagina worden bewegende  beelden vertoon uit de geschiedenis en het dagelijks leven. Van de oorlog in Korea tot muziek van Paul Anka !

 

FILMFRAGMENTEN...
..uit de jaren vijftig. Het waren gouden jaren voor de cinema. De concurrentie van de televisie was nog niet bijzonder groot en sterren als Grace Kelly, Audrey Hepburn, James Dean en Brigitte Bardot waren echte wereldsterren !

DE VIEUX BRUGES
Wim Sonneveld had er een onnavolgbaar
nostalgies liedje over kunnen schrijven : een droom van een theater en bijhorende teamroom in het hartje van Brugge werd met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor een banale supermarkt...

 

TUSCHINSKI THEATER
Wat in Brugge niet kon heeft men in Amsterdam w�l voor elkaar gekregen : het vervallen en ten dode opgeschreven Tuschinski Theater werd van de onder- gang gered en gerestaureerd een heel nieuw leven ingeblazen.

SENSATIONEEL en EXCLUSIEF !  KLIK HIER !
Het Jaren Vijftig Web van euromediArts is fier aan de bezoekers van onze website foto's en teksten te kunnen aanbieden van het Nazi propaganda blad dat tijdens de 2e Wereldoorlog verscheen. Veeleer dan oorlogsbeelden, krijg je bij onze een kijk achter de schermen !

Iets minder dan 10 maanden na het online brengen van deze euromediArts website bracht de 50.000e surfer een bezoek aan
deze deze website. Nu zijn er maandelijks tot een kwart miljoen bezoeken. Maar het was toen een evenement en de aanleiding om
starten met een nostalgische website over de "Fifties". The 50's en 50.000 bezoekers weet-je-wel...
Eerst tijdelijk bedoeld. Maar na het onverwacht groot succes, een vast onderdeel geworden van het euromediArts webproject.
 
copyright � euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
 

Jaren Vijftig Web
met medewerking van :
Norbert

redactie en lay-out
Jaren Vijftig Web :
Dennis Garcia
euromediArts

 
Email versturen naar redactie 50'sWeb : KLIK HIER