websites : euromediarts  |  service web  |  Show Web  |  Radio Web  |  TV Web  |  Film Web  |  50's  Web  |  Norbert Web |  Nieuw  |  Zoeken

[ 50's Radio / TV ]   [ Sexy 50's ]

Surf ook naar :  [  50's Menu ]   [ 50's Geschiedenis ]   [ 50's Muziek ]   [ 50's Life Style ]   [ 50's Film ]  

 
op deze pagina
De jaren 50
MUZIEK
Internationaal

Begin van de jaren vijftig werd de oude 78t plaat werd vervangen door de 45t en 33t vinyl plaat : lees er hier meer over.
De draagbare grammofoon. In Frankrijk was dat de "électrophone" zoals de trendsettende "Teppaz" die met zijn model "Oscar" in 1959 de markt veroverde.

Begin van de jaren vijftig was het nog een luxe om een radiotoestel te bezitten. In Frankrijk heette dat "la TSF" en troonde op een kast in de eetkamer (de "living" was in Europa nog niet uitgevonden). En muziekliefhebbers luisterden naar "Radio Luxembourg" of naar "Europe n° 1".
Op deze webpagina de populairste Franse vedetten van de jaren vijftig : Georges Brassens (1), René Louis Lafforgue (2), Jacqueline François (3), Dario Moreno (4), Tino Rossi (5), André Claveau (helemaal boven links), Les Frères Jacques (6), Félix Lelerc (7), Colette Renard (8), Guy Béart (9), Cora Vaucaire(10). Mick Micheyl ( hiernast links, ze  verwelkomt Charles Aznavour met wat men eufe- mistisch een innige omhelzing zou kunnen noemen.  Lees méér over Yves Montand, Gilbert Bécaud, Patachou, Dalida, Charles Aznavour, Edith Piaf, Juliette Grèco Annie Cordy, Jacques Brel, Maurice Chevalier, Serge Reggiani Lucienne Boyer, Les Compagnons de la Chanson, Henri Salvador, Georges Brassens, en Charles Trenet.

Charles   Aznavour

De legendarische Charles Az- navour is een Franse chan- onnier en auteur van Ar- meense afkomst. Hij schreef en componeerde meer dan 900 chansons, die na zijn eer- ste succes "J'ai bu" in 1946 door groten als Edith Piaf en Juliette Greco op het reper- toire werden genomen.
lees meer....

Charles    Trenet

De Franse chansonnier Char- les Trenet, die in 2001 op 87-jarige leeftijd in een zieken- huis in de Parijse voorstad Créteil aan een hersenbloed- ing overleed, kon de tijd la- ten stilstaan. Hij was al een paar jaar voorbij de tachtig, toen hij nog optrad en nog altijd leek hij dezelfde.
lees meer...

Yves    Montand

Geboren als Ivo Livi de 13e oktober 1921 in Florence (Ita-lië). Zijn vader was een ras-echte communist en vluchtte voor het fascistisch regime naar Frankrijk. Het was de bedoeling om naar Amerika te emigreren maar de fami-lie  bleef hangen in Marseille.

lees meer...

The player will show in this paragraph

OOK DE AZNAVOUR APPEL
VALT NIET VER VAN DE BOOM...


Hij was 80 jaar toen dit filmpje "en direct", zoals ze in Frankrijk zeggen, werd uitgezonden. Charles Aznavour zong als een jeune premier" en werd daarbij vakkundig geassisteerd door zijn kleindochter en dochter die overigens een goede (zang)beurt maakten.
De storende Spaanse onderschriften waren helaas niet te verwijderen.

Edith    Piaf

Edith Piaf, de grootste Franse zan-geres aller tijden werd op 19 de-cember 1915 geboren onder de naam Edith Giovanni Gassion in een van de armste wijken van Parijs, het beruch- te Ménilmontant.
lees meer...

Jacques    Brel

De overgrootvader van Jac- ques, Jean-Augustin Brel, was vanaf 1833 burgemeester van het Vlaamse Zandvoorde. Als lid van de gegoede burgerij sprak hij, haast vanzelfspre- kend, altijd Frans...
lees meer...

Maurice    Chevalier

De Franse zange/akteur Mau- rice Auguste Chevalier werd geboren in Parijs op 12 sep- tember 1888 en overleed er op 1 januari 1972.  Hij trad op in diverse succesvolle Franse en Amerikaanse films.
lees meer...

Gilbert     Bécaud

Gilbert Bécaud  (24 oktober 1927 – 18 december 2001) was een Frans zanger, componist en acteur. Zijn bijnaam was Monsieur 100.000 Volts voor de energie die hij tijdens zijn optredens uitstraalde.
lees meer...

Serge    Reggiani

In de nacht van 22 op 23 juli 2004 overleed de Franse acteur/zanger Serge Reggia- ni, na een leven vol drama, doordrenkt met alcohol. Hij was een van de vertegen-woordigers van het literaire  chanson.
lees meer...

Lucienne    Boyer

De Franse zangeres Èmilien-ne-Henriette (Lucienne)  Boy- er werd geboren in Parijs op 18 augustus 1903 in Montpar- nasse. Daar begon zij als ca- baret-zangerss. Zij overleed er op 6 december 1983..
lees meer...

Henri     Salvador

Henri Salvador werd geboren in Cayenne (Frans-Guyana) op 18 juli 1917 en overleed in Parijs op 13 februari 2008). Salvador was een Frans zan- ger, gitarist, componist en hu- morist.
lees meer...

Les Compagnons
de la chanson

“Les compagnons de la chan- son”, een negenkoppige for-matie die begonnen in Lyon (Frankrijk) in 1941 als "Les compagnons de la Musique".
lees meer...

Georges    Brassens

Georges Brassens werd gebo- ren in Sète op 22 oktober 1921 en overleed in Saint-Gély-du-Fesc op 29 oktober 1981. Mis-schien wel de meest bijzonde) re en meest populaire auteur en vertolker van het Franse chanson, en toch was zijn de-buut bijzonder moeizaam.
lees meer...

Terwijl het muzikaal Frankrijk voor de wind ging boekten ze ook successen op andere terreinen : zo verbeterde de nationale spoorwegmaatschappij de "SNCF" het wereldrecord snelheid over het spoor met de "BB 9004" tot 331 km/uur.
En natuurlijk was er ook de tewaterlating van de luxe pakketboot "France" en het commercieel succes van het tweemotorig straalvliegtuig voor passagiers de "Caravelle".

JULIETTE    GRÈCO

Een icoon van de Franse kunst is Juliette Gréco. Ze wordt op 7 fe- bruari 1927 in Montpellier gebo-ren uit een Corsicaanse vader en een moeder die later actief zou worden in het verzet. Bekende liedjes van haar zijn "Deshabillez-moi" en "Je suis comme je suis". Ook had ze succes met "Parlez-Moi d'Amour", "Les Feuilles Mor- tes" en 'Sous le Ciel de Paris'.
Van 1959 tot 1963 wijdt ze zich aan het chanson en ontdekt enkele nieuwe talenten als Serge Gains- bourg, Guy Béart en Léo Ferré.

DALI DA

Yolanda Christina Gigliotti werd geboren in Caïro op 17 januari 1933 en overleed in Parijs op 3 mei 1987. Ze werd In 1954 Miss Egypte (zie foto boven), en op haar 21e vertrok ze naar Frankrijk voor een carrière als zangeres en ac- trice. Ze noemde zichzelf toen Da- lila, naar de vrouw uit de Bijbel. In Parijs veranderde ze dat op aan- raden van Eddie Barclay in Dalida.

De grote doorbraak van Dalida kwam er in 1958 met "Come Pri-ma" ("Tu me donnes")

ANNIE    CORDY

Léonia Julianas Cooreman (sinds 2004 door Albert tot barones benoemd) Cooreman werd gebo- ren in Laken op 16 juni 1928). Ze is beter bekend onder de artiesten- naam Annie Cordy. Een Belgische die als zangeres en actrice ook succes had in Frankrijk. Sinds de jaren vijftig heeft ze meer dan 600 liedjes opgenomen en ze speelde in tientallen musicals en dertien films. Ze verkocht wereldwijd meer dan 5 miljoen albums en singles en in België is ze natuurlijk vooral héél populair in Wallonië.

PATA   CHOU

Patachou is de artiestennaam van Henriette Ragon en werd geboren in Parijs op 10 april 1918).  Zij had een patisserie in Montmartre, met als specialiteit 'pâtes à choux' (een soezendeeg). Vandaar haar ar- tiestennaam. Patachou werd le- gendarisch door haar gepassi-oneerde vertolkingen van de chan- sons van Georges Brassens. Ze zong in duo met o.m. Gilbert Bé-caud (zie boven) e.a. In 1953 toerde ze door Frankrijk en de wereld en trad op in de Folies Bergère in Parijs, het Palladium in Londen, het Waldorf-Astoria Hotel en Carnegie Hall in New York.

 
 

redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia | m.m.v. Joop van der Weerd en Norbert

 
  copyright © euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating  
  voor suggesties voor,  vragen en medewerking aan het Jaren Vijftig Web :  stuur een e-mail naar de redactie